Pidä huolta itsestäsi äiti!

Sinulle, äiti!

Sillat ry:n Pidä huolta itsestäsi äiti -hanke sai alkunsa, kun yhdistyksessä huomattiin tarve maahan muuttaneille äideille suunnatulle toiminnalle: Länsi-Helsingissä on kaivattu vapaa-ajantoimintaa, vanhemmuutta tukevia keskusteluja ja yhteistä tekemistä. Tätä varten Sillat ry haki STEA-rahoitusta, joka myönnettiin hankkeelle vuosille 2022–2024. Toiminta alkoi vuoden 2022 maaliskuussa.

Jo ensimmäisten kuukausien aikana tulimme huomanneeksi, että toiminnalle todella on kysyntää. Niin osallistujien kuin yhteistyökumppaneiden suusta kuulimme useampaan otteeseen, miten ihanaa on, että vihdoin lännessäkin järjestetään jotain – kun Itä-Helsingissä on vaikka mitä toimintaa!

Pääsimmekin nopeasti kiinni itse asiaan: heti maaliskuussa alkoi Kannelmäen äiti-lapsi-kerho ja henkilökohtaista neuvontaa alettiin tarjota heti ensimmäisistä viikoista alkaen. Paljon käytettiin aikaa toiminnan suunnitteluun, jalkautumiseen, viestintään ja verkostoitumiseen.

Kerhoja, retkiä ja muuta hauskaa

Pian aloituksen jälkeen koittaneesta ramadanista huolimatta tavoitimme hyvin uusia osallistujia, ja sana kerhoista alkoi levitä nopeasti. Ennen kuin huomasimmekaan, äiti-lapsi-kerhossa oli vakituinen joukko äitejä, jotka toivat mukanaan ystäviään ja naapureitaan.

Äiti-lapsi-kerhossa on pelattu mm. lautapelejä.

Kesäloma koittaessa siirryimme sisätiloista ulos aurinkoon – ja vesisateeseen: Malminkartanon omenatarhalle tekemämme retki jäi mieleen meidät yllättäneen rankkasateen takia. Se ei kuitenkaan rohkeiden äitiä menoa haitannut, ja muilla retkillä onneksi aurinkoakin nähtiin. Osallistujamäärältään ehdottomasti suosituin oli Suomenlinnan retki, jonne lähdettiin yli 50 osallistujan voimin!

Suomenlinnan retki kesäkuussa 2022.

Syksyllä kerhotoiminta jatkui paitsi äiti-lapsi-kerhossa, myös kahden uuden kerhon voimin. Aloitimme liikuntaryhmän, joka kokoontui aluksi ulkoilmoissa ja myöhemmin syksyllä Pitäjänmäen nuorisotalolla. Maanantain perhekerho Lassilassa puolestaan on kerännyt myös perheiden isompia lapsia ja muutama isäkin on intoutunut tulemaan paikalle. Kerhossa on kuultu upeita asiantuntijoita eri aloilta, koulukuraattorista yhdyskuntatyöntekijään.

Verkostojen voimaa

On ollut ihanaa huomata, miten lämpimästi hanke on otettu vastaan. Yhteistyö eri tahojen kanssa on ollut monipuolista ja hedelmällistä: yhdessä mm. kaupungin ja muiden järjestöjen kanssa olemme voineet tarjota mielekästä tekemistä, ohjata asiakkaita oikeisiin palveluihin ja tarjota paljon uutta tietoa siitä, mitä kaikkea Helsingissä ja omalla lähialueella tapahtuu.

Samoin on ollut ilahduttavaa, millaista palautetta on saatu: vuoden lopussa kerätyssä äiti-lapsi-kerhon palautteessa 91 % koki kerhon hyödylliseksi ja kaikki vastaajat pitivät kerhon ohjelmaa mielenkiintoisena. Kaikki olivat tutustuneet uusiin ihmisiin ja saaneet jopa uusia ystäviä.

Hennatatuointien tekoa D-Aseman naisten aamupäivässä.

Tästä on hyvä jatkaa vuonna 2023!

Lisää
blogikirjoituksia